Zwangerschapsmassage

Zwangerschap is een mooie periode met veel veranderingen in het lichaam.
Tijdens de zwangerschap worden de banden en spieren rondom het bekken slapper en verweekt het kraakbeen van het bekken. Daardoor krijgt het bekken extra ruimte en kan de baby bij de bevalling gemakkelijker door het geboortekanaal. Tijdens de zwangerschap kan het echter ook wat ongemak en pijn veroorzaken.
Naarmate de zwangerschap vordert, rekken de banden en spieren van de buik steeds verder uit. Ook door hormonen verliezen de banden aan kracht. Die banden en spieren geven dan weinig steun meer. De spieren van je rug moeten nu veel meer gewicht dragen. De rug kan overbelast raken en je kunt lage rugpijn krijgen.
Je lichaam kan vocht gaan vasthouden en het kan zijn dat je slecht slaapt. Zwangerschapsmassage helpt om deze klachten te verminderen.
Gedachten, gevoelens en emoties van de moeder hebben invloed op de gezondheid van het kindje.
Als de moeder vredig en ontspannen is werkt dit door naar haar ongeboren kindje. Massage is dus prettig voor moeder en kind.
Het maakt de spieren soepeler, de ademhaling wordt dieper en het hoofd komt even helemaal tot rust.
Verder heeft een zwangerschapsmassage positieve effecten op de slaap, zorgt voor minder rugpijn, voor minder dikke benen en strak aanvoelende kuiten, minder aanmaak van stresshormonen en kan het zorgen voor minder complicaties tijdens de bevalling.
Een massage verbetert de doorbloeding waardoor er meer zuurstof en voedingstoffen beschikbaar komen voor moeder en kind.

Zwangerschapsmassage vindt plaats vanaf de 3e maand van de zwangerschap tot aan de bevalling.
De massage mag zo vaak gegeven worden als prettig is. Voor de een is dit 1 keer per maand terwijl dit voor de andere iedere week is.
Vooral in de laatste periode van de zwangerschap kan regelmatig masseren ontspannend en verlichtend werken.
Ook na de bevalling kan massage ervoor zorgen dat je sneller herstelt en beter kunt ontspannen.

De massage vindt plaats op zij- en/of rugligging op een verwarmde tafel waar naar wens een warmwatermatras op ligt.
Het lichaam wordt ondersteunt door diverse kussens, waaronder een speciaal zwangerschapskussen. Dit geeft extra steun in verschillende houdingen en ontlast gedeeltes van de rug en de zij waar nodig.

Iedere massage wordt vooraf gegaan door een ontspannend voetbad en afgesloten met een kopje kruidenthee of een glas water.
Als u de eerste keer in mijn praktijk komt vindt er vooraf aan de massage een intake gesprek plaats waarin ik bespreek of er nog bijzonderheden zijn en waar ik rekening mee moet houden.
Hierna mag u plaats nemen op de warme tafel en wordt u onder zachte verwarmde teddy pluche (hand)doeken gelegd waarna u zich heerlijk kunt ontspannen en genieten van de massage.

Wilt u meer informatie over de behandeling of de evt. contra-indicaties neem dan vooraf contact met mij op. Mijn massages zijn niet medisch van aard maar puur ter ontspanning.
Bij twijfel, raadpleeg eerst uw arts.